Historiaa

Rantalan Tilan alueella on ollut asutusta alunperin jo 1600 luvulla, mutta nykyinen pihapiiri raivattiin metsästä vasta vuonna 1918. Tuolloin pihan keskelle jätettiin muutama puu, jotka ovat siellä edelleen.

Rantalan Tilan perustaja, kauppias Matti Törrönen, muutti perheineen Enonkosken Ihamaniemeen naapurikunnasta Heinävedeltä. Korttimiehenäkin tunnettu Törrönen ei ollut aluksi järin haluttu naapuri ja niimpä Hovin paikalle tultuaan piiat tai emännät vitkastelivat riihen avaimien tuonnissa niin, että Matti alkoi jo hermostua ; hän nappasi kirveen reestä ja sanoi: ”otetaan isompi avain, jos ei muita löydy!”
Myöhemmin Matista tuli arvostettu kyläläinen ja ammattimies, jonka puoleen käännyttiin muutenkin, kuin kauppa-asioissa. ”Kaiva kuvettas” , kuultiin Matin toteavan, kun luotolle ostanut asiakas tuli neuvottelemaan maksujen lyhennyksistä.
Perhettä kohtasi kuitenkin suuri suru, kun Matin puoliso Maria menehtyi vuonna 1931 ja Matti jäi yksin lasten kanssa. Liike- ja kauppatoiminta jatkettiin kuitenkin kuten aiemminkin. Autotie rakennettiin Ihamaniemeen vasta 1954, joten pääosa kaupan tavaroista tuli laivalla suoraan Rantalan laituriin ; tämä toki vain sulanveden aikaan, talvisin liikuttiin hevosella ja reellä.
Epäonni kohtasi perhettä uudelleen, kun Matti sai tapaturmassa syyskuun 17.päivä vuonna 1933 kuolettavan verenvuodon ja menehtyi myöhemmin samana päivänä sairaalassa. Hänen viimeiset sanansa olivat ainoalle tyttärelleen Taimille ”sie oot tyttö tyvessä, et latvassa, elä anna ihtees narrata”. Nähtävästi Matti oli kauppiaanakin toimiessaan nähnyt, että ”narraajia” riittää, jos ei ole tarkkana.
Taimi oli tuolloin 18 vuotias ja hän asui Rantalan Tilalla aina vuoteen 1990 saakka, kunnes muutti Savonlinnaan. Hän hoiti karjaa, viljeli maata ja metsää sekä osallistui laaja-alaisesi yhteisiin ja yhteiskunnallisiin toimiin. Taimilla oli 6 lasta ja hän, omien sanojensa mukaan, ”yritti pitää tilasta kiinni kynsin hampain” ja asetti aina tilan edun omien etujen edelle. Tämän kertoessaan hän viittasi isänsä kuolinvuoteellaan hänelle antamaan ohjeeseen,”… elä anna ihtees narrata”.
Taimi tunsi kiitollisuutta elämästä ja perheestä sekä rukoili terveyttä ja järkeä. Hän opetti hyviä käytöstapoja sekä nöyryyttä myös niille, jotka eivät siitä ehkä niin välittäneet. Nöyryys ja määrätietoisuus lienee juontanut Matti-isän kovasta kurista ja hänen varhaisista lapsuuden kokemuksista: 9 vuotias huutolaispoika oli kovan koulun jälkeen lähtenyt ensimmäisestä talosta omille teilleen, tuntemattomaan.
Taimi oli, isänsä lailla, arvostettu kyläläinen sekä hyvin aikaansaava emäntä ja varsin suorakin ; ”saatan leimahtaa äkkiä, mutta lepyn yhtä nopeasti”, oli kuultu hänen sanovan. ”Sinäkin käppänä, mää kottiis” ja lukuisat muut hauskat, kuhunkin tilanteeseen sopivimmat sanomiset ovat jääneet elämään hänet tunteneiden mieliin ja sanontoihin.

Rantalan Tilan seuraava isäntä oli Taimin vanhin poika Paavo, joka alkoi viljellä maata vuonna 1974. Hän asettui perheineen asumaan tilan lähellä olevaan Kuoliosaareen, jonka nimi muutettiin myöhemmin Paulaharjuksi.
Paavo oli äitinsä tavoin aktiivinen osallistuja yhteissä asioissa ja oli, isänsä lailla, käsistään taitava ja pystyvä, lähes kaikessa mihin vain ryhtyi. Hän mm opiskeli ja rakensi itsenäisesti metsän pystypuista hirsirakennuksia niitä haluaville, oli intohimoinen kalastaja ja metsästäjä sekä teki saaliistaan mitä erikoisimpia ruokia, jopa ”Varkauden kuulua suolapalaa”. Edistyksellinen maanviljely tuotti Rantalan Tilan pelloilta satoja tuhansia kiloja sokerijuurikasta yhtäjaksoisesti 27 vuotta, kunnes Paavon vanhin poika Ali, otti tilan hoitaakseen vuonna 2002.

Voisikin sanoa, että Rantalan Tila on vuonna 2018 palannut siihen, mistä aikoinaan 100 vuotta sitten lähdettiin liikkeelle: kauppaliiketoimintaan. Vaikka maksutavat ja kaupankäynti onkin hieman muuttunut noista päivistä, olet tervetullut asioimaan ja ennenkaikkea nauttimaan sekä fiilistelemään suomalaista järviluontoa ja maaseutua vanhoine tarinoineen !  ”Kaiva kuvettas”