Medical Daily -lehti ylistää koivunmahlan terveysvaikutuksia.
Koivunmahlasta on moneksi.

Koivu tuottaa mahlaa parhaiten keväisin. Ulkonäöltään ja tuoksultaan vedenkalainen koivunmahla sisältää muun muassa ksylitolia, proteiineja, aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja.

Tutkitusti todistettuja terveysvaikutuksia on ainakin ksylitolilla, mutta mahlalla uskotaan olevan myös muita terveysvaikutuksia.

1. Lisää hammasterveyttä

Koivunmahlan käyttäminen auttaa pitämään yllä hammasterveyttä, sillä mahla sisältää ksylitolia eli koivusokeria.

Ksylitolilla on kyky ehkäistä kariesta aiheuttavan bakteerin lisääntymistä ja tarttumista henkilöltä toiselle. Bakteerit eivät kykene tehokkaasti käyttämään ksylitolia ravinnokseen, jolloin hampaille haitallisia aineenvaihduntatuotteita ei synny.

Lisäksi bakteereja sisältävän plakin määrä hampaan pinnalla vähenee ja se irtoaa helpommin harjattaessa.

2. Poistaa selluliittia

Koivunmahlan diureettinen eli nestettä poistava vaikutus voi auttaa poistamaan elimistöstä haitallisia aineita kuten esimerkiksi virtsahappoa.

Koivunmahlan väitetään jopa vähentävän selluliittia elimistöstä. Dermatologisten testien mukaan iho pehmenee ja kiinteytyy jo kuukaudessa, jos koivunmahlaa käyttää kahdesti päivässä.

3. Alentaa kolesterolia

Koivunmahlassa olevilla saponiini-yhdisteillä sanotaan olevan kolesterolia alentavia vaikutuksia. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan saponiinit voivat alentaa kolesterolia sitomalla sappihappoja ja kolesterolia.

4. Edistää maksan terveyttä

Koivunmahlaa pidetään myös hyvänä maksan puhdistajana, koska sillä on kyky neutralisoida elimistölle haitallisia aineita kuten alkoholia ja tyydyttyneitä rasvoja. Vuonna 2012 julkaistun puolalaistutkimuksen mukaan Pohjois- ja Itä-Euroopassa lisäravintona käytetty koivunmahla edisti myös maksan terveyttä.

5. Edistää munuaisten terveyttä

Koivunmahlan käyttämisen uskotaan edistävän myös munuaisten terveyttä, sillä se suodattaa elimistöstä muun muassa ylimääräistä suolaa, virtsahappoa, fosfaatteja, ureaa ja ammoniakkia. Tämä saattaa auttaa myös painon pudottamisessa.

6. Uudistaa ihoa

Koivunmahla voi sopia myös ihonhoitoon. NYR Natural Newsin mukaan siitä voi olla apua muun muassa ekseeman ja aknen hoidossa.

Lähde: http://www.medicaldaily.com